Jaco van Leeuwen | Orgelconcert Louis Vierne 150 jaar

24 augustus 2020 20:00 t/m 24 augustus 2020 21:00
Locatie: St. Laurentiuskerk Alkmaar, Verdronkenoord 64, 1811 BG Alkmaar

Omdat Vierne 150 jaar geleden is geboren speelt hij van hem de complete 2e Symphonie. Hij speelt verder werken van Whitlock, Jongen, Hagen.

Toegang € 10,00 bij entree van de kerk.

Kort C.V. Jaco van Leeuwen:

Jaco van Leeuwen (*1962) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1987 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde.
Aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten te Haarlem volgde Jaco van Leeuwen cursussen en masterclasses bij o.a. Marie-Claire Alain, Hans Haselböck, Daniel Roth en Montserrat Torrent.
Hij won 1e prijzen op het Internationaal Orgelconcours Utrecht (1988) en het Internationaal Hendrik Andriessen Orgelconcours (1992).
Een uitgebreider cv kunt u lezen op het programma dat bij het concert gegeven wordt!

Korte toelichting op het programma:

Jaco van Leeuwen begint het concert met Fanfare uit ‘Four Extemporizations’, kleurrijke stukken van Percy Whitlock, gepubliceerd in 1933.
De Fanfare in C majeur heeft een pompeus karakter, met een karakteristiek beginthema dat steeds terugkeert. Halverwege het stuk is er een kort, meer lyrisch middengedeelte in zachtere klanken in de toonsoort a-mineur dat via een crescendo weer uitmondt in de Fanfare-thematiek.

Vervolgens speelt hij van Joseph Jongen het stuk Cantabile (uit: Quatre pièces pour orgue, op. 37), een dromerig, welhaast impressionistisch stuk, gecomponeerd in 1910.
Cantabile komt van het Italiaanse woord ´cantare´ (= zingen). Het thema in de hoekdelen is dan ook zeer zangerig van aard. Het middengedeelte is iets beweeglijker, met zestiende-figuren in de linkerhand.

Daarna hoort u van Toon Hagen een fantasie op ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’, muziek in de zgn. minimal music-stijl, een stijl die Toon Hagen ook regelmatig toepast in zijn composities.

Het jaar 2020 is uitgeroepen tot ‘Vierne-jaar’ omdat Vierne precies 150 jaar geleden (in 1870) werd geboren. Daarom is het grootste deel van het concert gewijd aan deze componist. Vierne werd zo goed als blind geboren en op latere leeftijd werd hij geheel blind. De 2e Symphonie voor orgel componeerde Vierne in 1902 en is cyclisch van aard. De gebruikte thema’s keren in alle 5 delen (in verschillende gedaante) terug. Na het dramatische openingsdeel volgt een lyrisch koraal met zeer verstilde momenten. Vervolgens een luchtig scherzo in 6/8 maat. Na een dromerig Cantabile komt in de Final de sfeer van het eerste deel weer terug en werkt Vierne toe naar een stralend slot.