Orgelconcert Gijs Boelen op 30 augustus in de Sint Laurentiuskerk

30 augustus 2021 20:00 t/m 30 augustus 2021 21:00
Locatie: St. Laurentiuskerk Alkmaar, Verdronkenoord 64, 1811 BG Alkmaar

Gijs Boelen speelt eigen composities

Op vijfjarige leeftijd beluisterde Gijs Boelen (geb.1984) het monumentale orgel van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem tijdens een concert. Spoedig daarna is hij zich gaan ontplooien als uitvoerend en scheppend toonkunstenaar. Aanvankelijk autodidactisch en later ook door het volgen van orgel- en pianolessen en lessen in muziektheorie.

Aan het Conservatorium van Amsterdam heeft hij hoofdvak orgel gestudeerd.

Als uitvoerend musicus heeft hij prijzen gewonnen tijdens diverse nationale en internationale concoursen.

Na zijn afstuderen is Gijs Boelen zich sterker bewust geworden van zijn belangstelling voor volkscultuur en voor het zelf creëren van muziek, en dit heeft onder andere geresulteerd in een reeks eigen bewerkingen en composities. Als kunstenaar streeft hij naar de combinatie van publieksvriendelijkheid en zeggingskracht.

Programmatoelichting

Op 30 aug. 2021 geeft Gijs Boelen een orgelconcert, getiteld “Gijs Boelen speelt eigen composities”:

Een indrukwekkende verzameling wolkenkrabbers gezien vanaf het water. Een opkomende zon die op een gegeven moment hoog aan de hemel staat. In de verte klinkt het geraas van een stad die nooit slaapt. In mijn compositie ‘Manhattan Skyline’ wil ik dit uitbeelden. Ik heb het werk geschreven in de stijl van de minimal music en het bevat met name invloeden van de muziek van de in New York woonachtige componist Philip Glass.

Er zijn wellicht maar weinig Nederlanders die niet het verjaardagsliedje ‘Lang zal hij/zij leven’ kennen en zingen. De korte en vrolijke melodie stamt uit de late 18e eeuw. Wanneer het kerkorgel z’n verjaardag viert is onbekend, maar feit is dat het instrument al eeuwenoud is. In mijn variaties over ‘Lang zal die leven’ beeld ik op humoristische wijze de loop van de orgelgeschiedenis uit.

Velen verlang(d)en in de coronatijd naar een Summer of Love. Veel eerder kwam onverwachts de Winter of Love, waarin de schaatsen weer eens uit de kast gehaald konden worden. Hierdoor geïnspireerd componeerde ik de ‘winterhit’ ‘Skating on Ice’. Euforie en sensatie, en zo snel als de vorst kwam was deze ook weer voorbij…

Van sneeuw en ijs gaan we naar de woestijn. Niemand minder dan Geert Wilders benoemde eens met kinderlijk enthousiasme zijn liefde voor de Efteling. Eén van de fraaie attracties in dit park is ‘Fata Morgana’, waarvoor de componist Ruud Bos aansprekende muziek heeft gecreëerd. In het verlengde hiervan heb ik mijn Arabisch drieluik gecomponeerd, waarin ik oosters exotisme combineer met de voor mij vertrouwde klanken van het kerkorgel, en het werkt!

In het kader van orgelpresentaties voor kinderen heb ik een muzikale circusshow gecomponeerd, die bestaat uit zeven delen waarin een scala aan genres de revue passeert. De introductie is vrolijke circusmuziek. ‘De jongleur’ is een scherzo in Frans-romantische stijl, dat ikzelf tot één van mijn meest geslaagde creaties reken. ‘De vuurspuwer’ heeft een Russisch temperament en is qua sfeer een beetje een mengeling van de sabeldans van Aram Chatsjatoerjan en het modernere ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Stravinsky. ‘De leeuwentemmer’ is een eigen bewerking van het bekendste orgelwerk aller tijden: de toccata (zonder de fuga) in d-mineur BWV 565 van Johann Sebastian Bach. De structuur, die ik verzonnen heb, is enigszins vergelijkbaar met die van de bewerking die de Nederlandse symfonische rockband ‘Ekseption’ van de toccata en fuga heeft gemaakt. ‘De trapeze’ is een ietwat eigenaardige mengeling van minimal music, popsong en de instrumentale muziek van Antonio Vivaldi. Het deel heeft een serene sfeer. ‘De clowns’ is grillig en speels. De afsluitende finale bevat opnieuw een verwijzing naar Bach, ditmaal met een flinke knipoog. Want ook het thema van de bekende circusmars ‘Einzug der Gladiatoren’ van Julius Fučík heb ik in deze muziek verwerkt.

Gijs Boelen

Voor meer informatie: www.gijsboelen.nl.

Wilt u het concert thuis live volgen of later (binnen 7 dagen) dan kunt u dat laten weten door een mail te sturen naar      info@alkmaarsecuyperskerk.nl
U ontvangt dan per mail een te betalen “tikkie” ad Euro 5,- en als uw betaling binnen is krijgt u via de mail de koppeling naar de streaming van het concert op Kerkdienstgemist.nl toegestuurd.

Tot ziens in de Sint Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68, Alkmaar
30 augustus, aanvang 20.00 uur
Toegangsprijs Euro 10,- (incl. drankje na afloop)

Bekijk de poster in groter formaat.

St. Laurentiuskerk
H. Laurentiuskerk