Ochtendgebed 24 september

Op donderdag 24 september komt de groep die het ochtendgebed bidt weer bijeen de Sint Laurentiuskerk.

Deze korte gebedsdiensten worden op maandag en donderdag in de Sint Laurentiuskerk gehouden.  De aanvang is om 9.30 uur.

U kunt u natuurlijk aansluiten (aanmelden is niet nodig), maar u kunt het gebed ook thuis mee blijven bidden. Vlak voor de viering wordt het gebed van die dag op de website geplaatst.

Ochtendgebed van 24 september 2020

Presentatie drie Orgelportretten

Op 12 september (Open Monumentendag) presenteerde de Stichting Vrienden van het Orgel het orgelportret van het Pelsorgel in de Laurentiuskerk in Alkmaar.
Op 23 en 24 mei j.l. zijn de opnamen gemaakt voor dit drieluik: een gesprek met de orgelmaker Ronald van Baekel over de restauratie, het verhaal van de beheerder Kees Pater over ‘zijn’ kerk en orgel en een miniconcert als klankdocument door Una Cintina. Hieronder vindt u de drie portretten.

Ronald van Bakel

Kees Pater

Una Cintina

Onthulling gedenkplaat “Martelaren van Alkmaar” met fotoverslag

Op 13 september jl. is aan het einde van een indrukwekkende bijeenkomst in de Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord een gedenkplaat onthuld ter herinnering aan de Martelaren van Alkmaar.

Bij deze bijeenkomst waren monseigneur Hendriks, provinciaal Th. van Adrichem, pater der Franciscanen, en de oud-abt broeder Mathijsen aanwezig.

Een groep katholieke geestelijken werd op 23 juni 1572 gevangen genomen. Zij zouden vrij worden gelaten als zij afstand deden van hun geloof en protestants werden. Toen zij dit, na zelfs gemarteld te zijn, weigerden, werden zij op 24 juni 1572 in Enkhuizen opgehangen. Later werd een lekenbroeder in Ransdorp opgehangen omdat hij weigerde de schuilplaats te verraden waar hij de kerkelijke sieraden had verborgen.

Als laatste werden de pastoor en kapelaan, na verraad van hun schuilplaats en gevangenname, op 11 december 1573 na langdurige marteling opgehangen op de Gewelfde Stenenbrug in Alkmaar.

De gedenkplaat werd gemaakt naar een ontwerp van Carola Hoogeveen. Fabio Pravisani heeft het ontwerp geschikt gemaakt om door De Bronsgieterij in Balk gegoten te worden.

Artikel Alkmaarsche Courant 14 september 2020

(Foto’s werden gemaakt door Nico Graaf en Jan-Jaap van Peperstraten)

(Fotovoorstelling is een slideshow. Na 4 seconden verschijnt een nieuwe foto. Wilt u de foto’s sneller bekijken, klik dan op een bolletjes onder de fotovoorstelling)

In deze video de plechtigheid verzorgd door Kathedraal TV.

Vredesweek 19 t/m 27 september: een boost voor vrede in Alkmaar

Van 19 t/m 27 september vindt de PAX Nationale Vredesweek plaats. Ook in Alkmaar is er sinds 2018 een Ambassade van Vrede, die ook voor dit jaar een programma heeft samengesteld. De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met verschillen. In cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Daarom is dit jaar het thema ‘Vrede verbindt verschil’.”

De opening is op zaterdag 19 september om 15.30 uur in Theater de Vest, en wordt verricht door wethouder Paul Verbruggen. Ook zijn er optredens van twee dansgroepen en saxofoonkwartet BRES. Op de Facebookpagina Ambassade van Vrede zijn tijden, details en het gehele programma vindbaar. Een greep uit het programma: er zijn vredesdiensten, Filmhuis Alkmaar toont speciaal ‘The Great Green Wall’, er is een lezing ‘Lichtgedachten’ door George Gelauff, programmaleider maatschappelijke betrokkenheid. Verder nog een vredeswandeling door de stad en stadsgesprekken in samenwerking met Artikel 1 over vrede en solidariteit. Wil je contact met de Ambassade? Dat kan via avvalkmaar@gmail.com.

In de flyer vindt u het programma van de Vredesweek.

In alle parochiekerken is op zondagmorgen 20 september een vredesthemaviering.

Flyer Vredesweek 2020

Onthulling gedenkplaat Martelaren van Alkmaar (besloten bijeenkomst)

Op zondag 13 september 2020 onthullen Mgr. Dr. J. W .M. Hendriks, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam en provinciaal Th. van Adrichem, pater der Franciscanen, in de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar de gedenkplaat van de Martelaren van Alkmaar.

Vanwege de corona-maatregelen is deze bijeenkomst besloten.

Wel is de plechtigheid te volgen op het Youtubekanaal van het Bisdom (Kathedraal TV) via deze link . Aanvang omstreeks 14.50 uur.

Vredesweek 19 t/m 27 september: een boost voor vrede in Alkmaar