Featured Image

Nieuwsbrief 14 van 26 mei 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 14 van 26 mei is verschenen is verschenen. Veel leesplezier!

Aan de vooravond van Pinksteren ontvangt u van ons de 14de nieuwsbrief. Er wordt uitgelegd waarom we Pinksteren vieren. Het zesde bericht (gezinsviering H. Mariakerk op 28 mei 2023) van deze nieuwsbrief verraadt het al een beetje: De Heilige Geest komt. In het weekend (4 juni) daarna staat er weer een Engelstalige viering op het programma en voor de kinderen is er de kinderkerk. Zondag 18 juni is er in de St. Laurentiuskerk een speciale viering met aandacht voor de Martelaren van Alkmaar. Onze Bisschop komt dan naar Alkmaar. Op 2 juli hebben we een jubilaris in ons midden: Pastor Henny Slot viert zijn 55 -jarig priesterjubileum.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 9 juni 2023.
Zalig Hoogfeest van Pinksteren toegewenst!

Hartelijke groet van de redactie en fijne weken toegewenst!

Voor de vaste abonnees: geen nieuwsbrief in uw mailbox? Kijk in de spambak van het emailprogramma.

Featured Image

Nieuwsbrief 13 van 12 mei 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 13 van 12 mei is verschenen is verschenen. Veel leesplezier!

In deze nieuwsbrief een terugblik op de processie die op 7 mei gehouden werd om het Mirakel van Alkmaar te herdenken. Liesbeth van Gool schreef een bijdrage over de betekenis van de processie. Op 17 mei is er weer een filmmiddag in de H. Pius X. Mei is de Mariamaand bij uitstek en u kunt de Rozenkrans op vrijdagavond meebidden in de St. Laurentiuskerk. Er verscheen een nieuw Samenkerk en het Bisdom Maand Journaal is verschenen. De Paus vraagt ons te bidden voor de kerkelijke bewegingen en groepen.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 26 mei 2023.
Hartelijke groet van de redactie en fijne weken toegewenst!

Voor de vaste abonnees: geen nieuwsbrief in uw mailbox? Kijk in de spambak van het emailprogramma.

Featured Image

Nieuwsbrief 12 van 28 april 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 12 van 28 april is verschenen is verschenen. Veel leesplezier!

Hierbij treft u de twaalfde nieuwsbrief van dit jaar aan. De link naar de online-versie en PDF van het parochieblad Het Mirakel sturen wij nog een keer mee. Graag uw aandacht voor de processie “Bloedwonder van Alkmaar” op 7 mei. Onze 16 communicanten zijn misschien nog in de wolken en de foto’s van de viering van de Eerste H. Communie vindt u ook in de wolken… De foto’s kunt u terugkijken. Aandacht voor de uitvoeringen Muziektheater “De Vrijheid”op 4, 5 en 6 mei. Op 23 april werd de trekking gehouden van de jaarlijkse Lourdesloterij. In deze nieuwsbrief vindt u de trekkingslijst. Op zondag 30 april is er in de Vrijheidskerk in Hoefplan (Alkmaar) een nagedachtenisviering voor Huub Oosterhuis.

De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 12 mei 2023.
Hartelijke groet van de redactie en fijne weken toegewenst!

Voor de vaste abonnees: geen nieuwsbrief in uw mailbox? Kijk in de spambak van het emailprogramma.

Featured Image

Het Mirakel van mei-juni 2023 is verschenen

Het Mirakel mei – juni 2023 is verschenen
Het parochiemagazine Het Mirakel voor de maanden mei – juni 2023 is verschenen. Klik hieronder op de button van uw keuze om de meest recente editie (of een vorige editie via de website) van Het Mirakel te lezen.

In dit nummer van Het Mirakel onder meer:

Nieuws van de locaties:

In week 17 wordt de gedrukte versie thuisbezorgd en in de kerken gelegd om mee te nemen.

  

Featured Image

Nieuwsbrief 11 van 21 april 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 11 van 21 april is verschenen is verschenen. Veel leesplezier!

Deze week een nieuwsbrief omdat parochieblad Het Mirakel verschijnt. Nu al online te lezen en volgende week is de papieren versie beschikbaar. We blikken alvast vooruit naar de Processie ‘Bloedwonder van Alkmaar’ op 7 mei en nogmaals aandacht voor ‘Liederen zingen van Huub Oosterhuis’ op 28 mei.

Voor de vaste abonnees: geen nieuwsbrief in uw mailbox? Kijk in de spambak van het emailprogramma.

Featured Image

Hongerdoek-Vastendoek Dominicusparochie

In het blad “Samen Verder” van de PKN-gemeente in Alkmaar staat onderstaand artikel, dat geschreven is door ds. Niels Peter Jans. Het gaat om het Hongerdoek-Vastendoek dat vier geleden werd gemaakt door de Verrijkingsgroep van onze parochie. Het hangt nu in de Vrijheidskerk in Hoefplan. De dominee bespreekt in de periode van Eerste Paasdag tot Pinksteren de kleuren. Wij komen daar in de komende nieuwsbrieven op terug.

“Door de Verrijkingsgroep van de Dominicusparochie is een prachtig paasdoek gemaakt. Wij mogen dit doek lenen. Het zal tot Pinksteren aan de grijze wand in de kerkzaal hangen.
Op het doek zijn de kleuren van het kerkelijk jaar weergegeven. Op de middelste gele baan (de kleur van belofte en vrolijkheid) zien we de Witte kleur van Pasen met een gele bloem.
Aan beide zijden: de groene kleur. Groen wijst op de groene tijd in de kerk, die van de zomer tot aan de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Het is ook de kleur van de hoop (cf. Campendonks Groene Christus) en de kleur van de schepping.

Het groen wordt omgeven door de rode kleur van de liefde en van Pinksteren. Blauw wijst ons op de meimaand en de blauwe mantel van Maria. Paars duidt op de advents- en lijdenstijd in de kerk. Het is de kleur van soberheid en ingetogenheid. Je kunt banen ook van buiten naar binnen beschouwen: eerst het paars van het lijden via het blauw van de hemel, het rood van de liefde, het groen van de hoop naar de vrolijke kleur van Pasen.

Er valt nog meer te ontdekken: een hart, een vlam, een bloedspat, een bloem, een rozenkrans.
In de info over het doek staat geschreven: ‘Kleur, het doet misschien wel meer in ons leven dan we beseffen. Onze samenleving is veelkleurig. Soms ergeren we ons groen en geel. Dan weer verschieten we van kleur. Je kunt bont en blauw zien na een val of ongeluk. Op een roze wolk vertoeven.’

Het kleed vertaalt die veelkleurigheid. Het is een regenboog van belofte! Met veel creativiteit gemaakt door een grote groep enthousiaste vrouwen. Op paasmorgen krijgt u een ansichtkaart met dit doek erop aangereikt.”

Featured Image

Parochiële Vastenactie voor Oekraïne

Wij maken u attent op de Vastenactie van de parochie. Die is dit jaar anders dan andere jaren. De actie wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Caritas Ukraine-Holland uit De Rijp. “Mensen onderweg” is het thema van dit jaar.

Afgelopen jaar waren wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, natuurrampen of honger. Door de oorlog in Oekraïne raakten meer dan 6 miljoen mensen op drift.

De MOV-groepen van Alkmaar (dat zijn de St. Laurentiuskerk,
H. Mariakerk en Pius X), Oudorp en Zuidschermer hebben besloten dat tijdens de 40-dagentijd geld wordt ingezameld voor de nood in Oekraïne. Zij hebben daartoe contact gezocht met de Stichting Caritas Ukraine-Holland in De Rijp.

In het Mirakel van maart – april leest u meer over deze Vastenactie.
U kunt nu goederen afleveren bij een van de kerken. Meer hierover in Het Mirakel.

Nieuwsbrief