Hulpvraag Stichting Present voor 23 en 24 juli

Voor onderstaande hulpvraag zijn wij op zoek naar vrijwilligers:

Hulpvraag ‘1C101 tuinieren’ (opknappen van de heg en verwijderen van hoog onkruid) voor een alleenstaande meneer met gezondheidsklachten en een beperkt netwerk.

We zoeken 2 a 3 vrijwilligers die – bij voorkeur op vrijdag 23 juli en/of op zaterdag 24 juli – beschikbaar zijn.

Als je in de gelegenheid bent te helpen horen we het graag.

Als je in deze periode niet beschikbaar bent, maar het wel leuk vindt om te helpen met tuinprojecten, laat het ons dan weten want we hebben nog voldoende uit te voeren hulpvragen met tuinklussen.

Contact via:
Stichting Present Alkmaar | T: 06-45334719 / E: info@presentalkmaar.nl
Bestevaerstraat 2, 1813 PA Alkmaar www.presentalkmaar.nl

Mededelingen corona-virus

De Neder­landse bis­schop­pen zijn voor de Rooms-Katho­lie­ke Kerk met een update gekomen van het protocol ‘Ker­ke­lijk leven op an­der­halve meter’. Het protocol is op 26 juni ingegaan.

Het aantal personen per locatie wordt bepaald door de grootte van het kerkgebouw met inachtneming van de 1,5 meter!

Voor de H. Mariakerk is het maximum aantal vastgesteld op 85 personen. Voor deze kerk geldt dat men zich wel van te voren moet aanmelden via maria@dominicusparochie.nl of telefoonnummer 072-5628401 (spreek bij afwezigheid het bandje in).

Doel van registreren of aanmelden is om de gegevens te gebruiken bij een bron- en contactonderzoek in geval van besmetting. De gegevens worden 14 dagen bewaard en daarna vernietigd.

Voor alle kerken geldt:

• Een mondkapje dragen is niet meer verplicht!
  • Kom bij hoesten en/of gezondheidsklachten niet naar de viering
  • Houd anderhalve meter afstand!
  • Schud geen handen, maar knik elkaar vriendelijk toe
  • Volg de aanwezige routes in de kerken
  • Ontsmet voorafgaand aan de viering uw handen met de daarvoor aanwezige middelen
  • Ga alleen zitten op de daarvoor bestemde plaatsen (personen uit een gezin mogen bij elkaar zitten)
  • Volg de aanwijzingen op van de aanwezige personen namens de kerk.
  • Bij de vredeswens geen handen schudden, maar elkaar vriendelijk toeknikken
  • De communie wordt alleen uitgereikt door een priester met behulp van een communiepincet.
  • Tussen de ontvanger van de communie en de priester is een communiescherm geplaatst.
  • Zingen is niet toegestaan, behalve door de eventueel koorleden
  • Helaas er is geen koffie na de viering

Een misboekje bij de livestream of de TV-mis
Het is mogelijk om op vrijdag na de viering van 09.30 uur in de Sint Laurentiuskerk (om plm. 10.00 uur afgelopen) of doordeweeks als de kerk open is een misboekje af te halen voor thuisgebruik. Het misboekje kunt u dan thuis gebruiken tijdens de livestream van de H. Mis of de H. Mis op televisie (zondag NPO2 om 10.00).

Aandacht voor projecten van zuster Jeanne Pascale in Guinee

De afgelopen tijd was zuster Jeanne Pascale Guilavogui in Nederland. Zij was hier om aandacht en hulp te vragen voor een aantal projecten in haar land Guinée. Zondag 20 juni was zij met Jeroen en Teresa van Loo aanwezig bij de Eucharistieviering in de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar. Na de viering vertelde zij over haar werk in Guinée. Haar toespraak is terug te zien in dit filmpje.

In haar korte verhaal in de kerk sprak ze over het weeshuis St. Kisito in Gouecké in Guinée.

Het plaatsje Gouecke ligt in de provincie Guinée Forestière. De zusters van de congregatie Servantes de Marie Vierge et Mère (SMVM) hebben daar de zorg voor het weeshuis waar meer dan 40 kinderen in de leeftijd van 1 week tot 5 jaar worden opgevangen. In deze regio sterven meer dan 50% van de jonge moeders (meisjes in de leeftijd tot 15 jaar) tijdens of kort na de bevalling. De kinderen die soms wel in leven blijven terwijl de moeder stief worden te vondeling gelegd omdat ze ongeluk voor de familie brachten.

De komst van het weeshuis in mei 1981 heeft de mensen in de regio bewust gemaakt dat deze kinderen ook recht hebben op een menswaardig bestaan en de zusters geven het voorbeeld om voor deze kinderen te zorgen. Wanneer kinderen gebracht worden naar het weeshuis dan worden de namen van de familieleden zo goed mogelijk genoteerd. Vaak is het ook uit armoede dat de overige familieleden de pasgeboren kinderen niet kunnen onderhouden. Melkpoeder in blikken is net zo duur als in Nederland. Wanneer de kinderen ongeveer 5 jaar oud zijn wordt contact opgenomen met de familie en wordt getracht de kinderen weer terug te brengen. Als dit niet gaat worden andere families gezocht die voor de kinderen willen zorgen.

Naast het weeshuis St. Kisito werken de zusters ook aan scholing voor de vele kinderen die niet naar school gaan. In een buitenwijk in Macenta zijn ze een school gestart. Eén klaslokaal is al gebouwd. Het tweede klaslokaal is bijna klaar. Alleen de ramen, deuren en schilderwerk. Om de school volwaardig te maken moet er nog een gebouw van 4 klaslokalen komen. Daar is € 38.000,– voor nodig aan materialen. Als er mensen zijn die daar aan bij willen dragen heel graag!

Het is voor de zusters een grote zorg om de kinderen in leven te houden en de nodige gezondheidszorg te geven. Er is wel hulp voor de zusters maar dat is niet toereikend.

Als er meer mensen die willen helpen zou dat werkelijk een groot geschenk zijn. Bij Missio in Den Haag is een speciaal projectnummer voor de projecten in Guinée. het is nr: NL93 INGB 0000 0087 25 Missio Den Haag t.n.v. projecten Guinée.

Bij voorbaat hartelijk dank. Wilt u meer weten over de missie in Guinée neem dan contact met ons op.

Teresa en Jeroen van de Loo tel: 072-5119921 of Mob: 06-1559 4624