Featured Image

De Duivel zit met zichzelf in de knoop (blog Pastoor Jan-Jaap)

Dit blog van Pastoor Jan-Jaap werd op 7 mei gepubliceerd op de website van het Nederlands Dagblad

Zo ziet het er tenminste uit op de bekende afbeelding van “Maria die de knopen ontwart” die in de Duitse stad Augsburg wordt vereerd. Op de afbeelding, een barokschilderij, ontdoet Maria een lang wit lint geduldig van de vele knopen die er in liggen, ze staat daarbij met haar voet op de slang – symbool van de Boze – die zichzelf ook in een knoop gewrongen heeft.

De afbeelding – bekend geworden door de bijzondere devotie die Paus Franciscus er tot heeft – speelt de laatste tijd door mijn hoofd. We leven vaker dan niet in verwarring, struikelen over onze veters en worden geconfronteerd met situaties die vastgelopen zijn. In onze cultuur zijn wij dol op daadkracht en grote gebaren. Knopen zijn er om door te hakken en als dat niet lukt gooien we het touwtje weg en bestellen we een ander bij AliExpress.

Inhakken op knopen is ook voor mij een terugkerende verleiding. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om met bepaalde mensen samen te werken. Je zoekt elkaar immers niet uit! Bewust of onbewust drukken mensen dan ook wel eens op één van mijn grote rode knoppen of sta ik op mijn beurt op iemands tenen.

Ik heb door de jaren heen echter geleerd dat daadkrachtig reageren wel heel goed voelt, maar dat je tenslotte alleen maar met jezelf en anderen verder in de knoop raakt. Zonder dat je het wil raak je in een onontwarbare kluwen.

Des te harder je hakt, des te meer loop je vast en als we geen we geen stap terug willen doen worden we zélf tot knoop: hard en onbeweeglijk. Als je dat vol houdt word je wie je niet wil zijn.

De meimaand is traditioneel aan Maria gewijd en dat is een mooie gelegenheid om de komende weken de devotie tot Maria die de knopen ontwart onder de aandacht te brengen. Deze devotie vraagt geen grote woorden of gebaren en je hoeft er niet eens gelovig voor te zijn. Het enige wat moet is dat we onze problemen, onze eigen verwarring en de moeilijkheden in onze relaties minder vaak proberen te ervaren als irritante obstakels die slechts op onze weg komen om ons te tergen. Onze ouders hebben ons geleerd om tot tien te tellen. Zo tellen is het eerste en makkelijkste gebed tot Maria.

Als we zo veelvuldig tot Maria gebeden hebben kunnen we ook met andere ogen naar onze problemen leren kijken. Maria’s lint zit vol met knopen maar ze is maar met één knoop bezig. Niet alle problemen in het leven moeten tegelijkertijd worden opgelost. Na verloop van tijd kunnen we de knoop waar we aan werken zelfs anders gaan ervaren. De knopen worden dan minder een doorn in ons vlees en meer en meer een uitdaging waar wij met vertrouwen aan mogen werken.

Sommige knopen lijken dan opeens te verdwijnen. Ook al mag iedereen daar zijn of haar eigen gedachten bij hebben sla ik, wanneer dat gebeurt, mijn ogen even op naar boven en bedank ik de grote Ontwarster die ons in haar gedachten houdt.

Featured Image

Gevraagd: Foto’s van de aartsengelen in de Don Boscokerk in Alkmaar

Voor het volgende nummer van parochieblad Het Mirakel is de redactie op zoek naar foto’s van de aartsengelen in de voormalige Don Boscokerk aan het Geert Grooteplein in Alkmaar. Het gaat om de beelden die op een sokkel stonden en aan de pilaren achter het altaar hingen. (zoals op de foto te zien is)

Als u detailfoto’s van de aartsengelen hebt, dan willen wij deze graag gebruiken. De foto’s kunt u sturen aan matthiaslaurentius@dominicusparochie.nl.