Kindercatechese 6 februari: Valentijn en de eeuwige liefde

1 februari 2022

Het is al heel lang een wens van pastores en ouders: catechese voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Op 6 februari aanstaande is het weer zover. We noemen het ‘kindercatechese’.

De kindercatechese start iedere eerste zondag van de maand om 10.45 uur in de Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord (in het kantoor op nummer 66) in Alkmaar. Er is bewust gekozen om deze kindercatechese tegelijk te plannen met de Eucharistieviering. Zo kunnen ouders rustig en met aandacht de mis vieren en duiken hun kinderen in een Bijbel- of heiligenverhaal op een manier die bij hun leeftijd past. Vlak voor de voorbeden komen de kinderen in de viering en krijgen daar de gelegenheid om de voorbede die zij hebben voorbereid uit te spreken. Daarna gaan ze bij hun ouders zitten en zijn samen tijdens de consecratie en communie. We hopen dat de Coronabeperkingen tegen die tijd niet meer nodig zijn, zodat we na de viering gezellig wat kunnen napraten.

De verhalen die tijdens de kindercatecehese zullen worden verteld, zijn soms gelijk aan het Evangelie van de zondag en soms wordt er gekozen voor het verhaal over de heilige omdat de feestdag in die week valt. We starten met één groep en afhankelijk van het aantal kinderen en de leeftijd, zal worden bekeken of het nodig is de groep in de verwerking van het verhaal te splitsen. Ook voor de allerjongsten vanaf 3 jaar is het mogelijk om mee te doen.

Op de eerste zondag van de maand wordt de internationale mis gevierd, dat betekent dat tijdens de Eucharistieviering alles in het Engels zal worden gesproken en gezongen. De kinderkerk is echter wel in het Nederlands. Mocht een kind moeite hebben om het Nederlands te begrijpen, zullen we vertalen zodat het kind mee kan doen.  Mochten ouders wel deze catechese voor hun kinderen willen, maar zelf niet in Staat zijn de mis bij te wonen, kunnen de kinderen natuurlijk wel meedoen. Zij kunnen de mis verder bijwonen, begeleid door de mensen van de kindercatechese.

Voorlopig wordt de kinderkindercatechese in een zaal van het parochiecentrum aan het Verdronkenoord gehouden. Deze zaal is bereikbaar vanaf het plein voor de kerk. Het begint om 10.45 uur. Dus graag de kinderen brengen tussen 10.30 en 10.45 uur. Op deze manier hebben we voldoende tijd om de kinderen catechese te kunnen geven, totdat we aansluiten in de viering. Ouders hebben dan even een kwartiertje om hun hoofd leeg te maken van aile dagelijkse drukte voordat de mis begint.

De kindercatechese wordt geleid door Liesbeth van Gool. Zij was al eerder in dienst van de parochie met aandachtsgebied catechese. Zij doet het samen met Carola Beers. Zij was lange tijd heel actief bij de Vormselcatechese in Heerhugowaard de Noord.
Op 6 februari gaat het verhaal over “Valentijn en de eeuwige liefde”.

Geef uw kind op via contact@liesbethvangool.nl

Meer nieuws

Herdenking Mirakel van Bergen op 29 mei

Op 29 mei 1422 vond het Mirakel van Bergen plaats, […]

26 mei

Geen vieringen in Alkmaar op zondag 29 mei

Op zondag 29 mei zijn er geen vieringen in de […]

23 mei

Livestream op zondag 5 juni

De vieringen kunt u (ook) volgen via www.kerkdienstgemist.nl. Kies voor […]

19 mei

Nieuwsbrief 11 van 15 mei 2022 is verschenen

Nieuwsbrief 11 van 13 mei 2022 is verschenen is verschenen. Veel […]

13 mei

Paasactie van de ARK 2022: tweevoudig dank

De paasactie van de ARK, waarbij dit jaar opnieuw op […]

12 mei

4 en 5 juni: Kaeskoppenstad

(Foto is afkomstig uit en van de voorafgaande jaren) Op […]

10 mei

Nieuwsbrief 10 van 29 april 2022 is verschenen

Nieuwsbrief 10 van 29 april 2022 is verschenen is verschenen. Veel […]

29 apr