Nieuws vanuit de Catechesegroepen Eerste Communie en Vormsel (Blog Liesbeth)

8 februari 2024

8 februari 2024

Er gebeurt veel op het gebied van catechese.

De Communicanten hebben nagedacht over belangrijke dagen in het jaar. Dat is natuurlijk hun verjaardag. De feestdagen horen daar ook bij. Via de feestdagen hoorden ze weer meer over het leven van Jezus.  Eerder hadden ze al gehoord over Jezus in het verhaal van Zacheus. De conclusie is en blijft; wees aardig tegen elkaar. En als je dat doet, wie weet wat er dan kan gebeuren.

De ouders van de Communicanten hebben elkaar ook weer gesproken. Dit maal over de Doopbelofte die ze ooit hebben gedaan. Hoe kijken ze er nu naar. Is het lastig om alle narigheid en verleiding een beetje bij de kinderen weg te houden? In onze tijd valt het soms niet mee maar misschien is dat gevoel van alle tijden.

Heel bijzonder is dat er 4 communicanten zullen worden gedoopt. En niet alleen zij. Ook de jongeren broertjes- zusjes van 3 communicanten en de oudere broer van een andere communicant. Hij doet mee in de vormselcatechese.

Leerlingen van de Europese school krijgen catechese van Stijn Krooshof, hun docent religion. Stijn en ik werken samen met pastoor Jan Jaap binnen de catechese. De Nederlandstalige kinderen en de Engelstalige  doen ook wat activiteiten samen. Op 20 april doen ze allemaal samen hun 1e H Communie in de St Laurentius in de stad.  Op deze zaterdagmiddag. Met 25 Communicanten is de kerk te vol om dat op een gewone zondagochtend te doen.

De vormelingen waren afgelopen weekend bij elkaar in het gastenhuis van OLV ter Nood. Alle 12 tieners hadden er zin in. Dit weekend stond in het teken van goed leven; 10 geboden, deugden, zonden, het grote gebod en vooral ook keuzes maken. We hebben onze vrije wil en wat doen we er mee? Om daar achter te komen luisterden naar pastoor Jan Jaap en naar mij als we spraken over lastige en ingewikkelde onderwerpen. En ze gaven hun mening en stelden hun vragen. Ze keken ze een film en gingen op bezoek bij Br. Geerard in de Abdij. En er werd tussendoor lekker gevoetbald op het grasveld achter het huis. Grote verassing op zondagmorgen in de kapel  toen ze pastoor Franklin ineens op het altaar zagen. Na de Mis kregen ze van hem allemaal de Blasiuszegen.

Er  komt nog veel meer de komende weken en via de nieuwsbrief houd ik u graag op de hoogte.

Hartelijke groet

Liesbeth

4 januari 2024

Misschien was u er bij tijdens de viering op Kerstavond om 19.00 uur. De kinderen die zich voorbereiden op de 1e H Communie waren de acteurs en actrices die het Kerstverhaal tot leven brachten. Dat deden ze vanuit een bijzonder perspectief; 800 jaar Kerststal. St Franciscus bedacht in 1223 dat een kerststal mensen kon helpen de geboorte van Jezus nog dieper te ervaren. In de viering werden ze bijgestaan door een Kinder-Kerstprojectkoor. Leerlingen van de basisscholen waren uitgenodigd om zich aan te melden. Het koor zong vol overgave en dat maakte de viering extra feestelijk. Op 13 januari gaat de 1e Communiecatechese weer verder. Er zijn inmiddels 18 communicanten uit Alkmaar en Bergen en tijdens de viering op 20 april zullen ook de 7 communicanten van de Europese School aansluiten. Tot die tijd staat er nog veel op het programma. Er zullen zelfs drie communicanten worden gedoopt. We hebben zin in wat gaat komen.

De catechese voor het Vormsel start op 6 januari. Dit jaar is de locatie Onze Lieve Vrouw ter Nood. Tijdens drie weekenden zullen de vormelingen zich voorbereiden op dit Sacrament. Dus dat betekent slaapzakken en tandenborstel mee want we blijven er slapen. Er zijn 12 Vormelingen uit Alkmaar en Bergen en zelfs een uit Nieuw Vennep, 4 meiden en 8 jongens. Dat wordt vast gezellig maar er moet ook gewerkt worden. In het eerste weekend verdiepen we ons in de Sacramenten, het kerkelijk jaar, de bijbel en de liturgie. Maar eerst maken we kennis met elkaar want de meesten hebben elkaar nog nooit gezien. Pastoor Jan Jaap rijdt heen en weer tussen de vormelingen en de vieringen. Deze keer meer dan normaal omdat Pastoor Franklin er niet is. Dus als hij niet blijft om na te praten, weet u waar het door komt.

We vragen uw gebed voor Communicanten en Vormelingen. Dat ze als vruchtbare grond mogen zijn, voor de zaadjes die we zaaien, dat ze geraakt mogen worden en hun hart openen voor wat God hen geeft. We vragen uw gebed ook voor de families van deze kinderen. Dat zij kunnen blijven stimuleren en motiveren. Zij zijn onze toekomst.

Meer nieuws

Ochtendgebed van maandag 19 februari 2024

Op maandag 19 februari 2024 wordt het ochtendgebed gebeden. Ochtendgebed […]

19 feb

Nieuwsbrief 4 van 9 februari 2024 is verschenen

Nieuwsbrief 04 van 9 februari 2024 is verschenen.  De vieringen […]

9 feb

Nieuwsbrief 3 van 26 januari 2024 is verschenen

Nieuwsbrief 03 van 26 januari 2024 is verschenen.  Binnenkort gaat […]

26 jan

Nieuwsbrief 1 van 5 januari 2024 is verschenen

Nieuwsbrief 01 van 5 januari 2024 is verschenen.  Alstublieft, hier […]

5 jan

Link kerstviering voor kinderen van 24 december 2023

De kerstviering voor kinderen van 19.00 uur (24 december) is […]

24 dec

Nieuwsbrief 28 van 22 december 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 28 van 22 december 2023 is verschenen.  Nieuwsbrief 28 […]

22 dec

Kerstvieringen voor kinderen

De viering rond de stal is op 24 december en […]

22 dec