In Memoriam Frits Jongkind

13 oktober 2023

Op vrijdag 6 oktober is acoliet Frits Jongkind overleden op 56-jarige leeftijd. Frits was lid van het Acolietencollege Everardus Witte, het acolieten- en kosterscollege van de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar. Sinds 1 juni 1973 (50 jaar!) was Frits actief bij de dienst aan het altaar als misdienaar en acoliet. Frits was altijd vrolijk, zeer behulpzaam en actief als vrijwilliger op een bescheiden manier: niet op de voorgrond, maar zeer trouw! Frits was herkenbaar met zijn grote lijf met zijn AZ-sjaal als een stola om zijn nek. Ook tijdens de acolietenreizen naar Rome, Madrid, Lissabon en Sevilla was Frits een vrolijke en welkome reisgenoot. Frits genoot van de gezelligheid.

De laatste jaren kwam hij regelmatig niet opdagen bij een dienbeurt. Zijn mede-acolieten mopperden hier af en toe op. Achteraf ten onrechte, want Frits was ziek. Na zijn val tijdens een mis bij het hoogaltaar ging het niet goed met Frits. Hij ging snel achteruit. Hij heeft ons hiermee geleerd om, in de geest van het Evangelie, niet te oordelen.

Frits heeft zijn gouden vrijwilligersjubileum niet kunnen vieren. Zijn gezondheid liet dat niet toe. Eén van de acolieten heeft in de week voor zijn overlijden met hem de reis-fotoboeken van de acolieten bekeken. Praten lukte Frits niet meer, maar zijn pretogen straalden bij het zien van deze mooie herinneringen.

Tijdens zijn uitvaart stond zijn tuniek naast het altaar. De acolieten hebben met een grote groep gediend, Frits de kerk uitgedragen en hem tijdens zijn laatste reis begeleid langs het Verdronkenoord. Een eerbetoon voor een bescheiden vrijwilliger en bovenal een goed mens! We gaan hem missen!

Bart Oud, voorzitter acolietencollege Everardus Witte

 

Meer nieuws

Nieuwsbrief 26 van 24 november 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 26 van 24 november 2023 is verschenen.  Veel berichten […]

24 nov

Het Mirakel van december 2023-februari 2024 is verschenen

Het Mirakel december 2023-februari 2024 is verschenen Het parochiemagazine Het […]

24 nov

Kerstpakkettenactie 2023

Allereerst willen we vermelden dat onze groep versterkt is met […]

21 nov

Sint Maarten in de Sint Laurentiuskerk te Alkmaar

Ook dit jaar werd de Kerk weer open gedaan voor […]

20 nov

Nieuwsbrief 25 van 10 november 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 25 van 10 november 2023 is verschenen.  Nog één […]

10 nov

Acolietencollege Everardus Witte reist naar Malta

Het acolieten- en kosterscollege (en hun partners) van de Laurentiuskerk […]

10 nov

Nieuwsbrief 24 van 27 oktober 2023 is verschenen

Nieuwsbrief 24 van 27 oktober 2023 is verschenen.  In deze […]

27 okt