In Memoriam Frits Jongkind

13 oktober 2023

Op vrijdag 6 oktober is acoliet Frits Jongkind overleden op 56-jarige leeftijd. Frits was lid van het Acolietencollege Everardus Witte, het acolieten- en kosterscollege van de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar. Sinds 1 juni 1973 (50 jaar!) was Frits actief bij de dienst aan het altaar als misdienaar en acoliet. Frits was altijd vrolijk, zeer behulpzaam en actief als vrijwilliger op een bescheiden manier: niet op de voorgrond, maar zeer trouw! Frits was herkenbaar met zijn grote lijf met zijn AZ-sjaal als een stola om zijn nek. Ook tijdens de acolietenreizen naar Rome, Madrid, Lissabon en Sevilla was Frits een vrolijke en welkome reisgenoot. Frits genoot van de gezelligheid.

De laatste jaren kwam hij regelmatig niet opdagen bij een dienbeurt. Zijn mede-acolieten mopperden hier af en toe op. Achteraf ten onrechte, want Frits was ziek. Na zijn val tijdens een mis bij het hoogaltaar ging het niet goed met Frits. Hij ging snel achteruit. Hij heeft ons hiermee geleerd om, in de geest van het Evangelie, niet te oordelen.

Frits heeft zijn gouden vrijwilligersjubileum niet kunnen vieren. Zijn gezondheid liet dat niet toe. Eén van de acolieten heeft in de week voor zijn overlijden met hem de reis-fotoboeken van de acolieten bekeken. Praten lukte Frits niet meer, maar zijn pretogen straalden bij het zien van deze mooie herinneringen.

Tijdens zijn uitvaart stond zijn tuniek naast het altaar. De acolieten hebben met een grote groep gediend, Frits de kerk uitgedragen en hem tijdens zijn laatste reis begeleid langs het Verdronkenoord. Een eerbetoon voor een bescheiden vrijwilliger en bovenal een goed mens! We gaan hem missen!

Bart Oud, voorzitter acolietencollege Everardus Witte

 

Meer nieuws

Nieuwsbrief 14 van 21 juni 2024 is verschenen

Nieuwsbrief 14 van 21 juni 2024 is verschenen.  De doorgaans […]

21 jun

Ochtendgebed van donderdag 20 juni 2024

Op donderdag 20 juni 2024 wordt het ochtendgebed gebeden. Ochtendgebed […]

20 jun

Verslag 9 juni: Muziek door mensen van De Blije Mare voor mensen van De Blije Mare

Het was een geweldig succes, het Jubileumconcert zondagmiddag 9 juni […]

12 jun

Nieuwsbrief 13 van 7 juni 2024 is verschenen

Nieuwsbrief 13 van 7 juni 2024 is verschenen.  Alstublieft, op […]

7 jun

Terugkijken op het H. Vormsel van 1 juni

Liesbeth van Gool schrijft regelmatig een blog voor de website […]

4 jun

Gewijzigde aanvangstijd viering 2 juni 2024 in St. Laurentiuskerk

De aanvangstijd van de viering op zondag 2 juni in […]

30 mei

Vormselviering verplaatst naar H. Laurentiuskerk Oudorp

De vormselviering van zaterdag 1 juni is verplaatst naar de […]

28 mei