Klokje van de Sint Josephkerk

5 juni 2021

Uit de parochie gemeenschap was de vraag gekomen:  is het mogelijk om de klok van de Sint Joseph te verhuizen naar de Sint Laurentius aan het Verdronkenoord.

Op vrijdag 28 mei samen met een deskundige zolder en vieringtoren beklommen om te meten of het klokje tussen de stijlen van de toren naar buiten gelepeld kon worden.

Nadat we de maten hadden opgenomen zijn we aan het schetsen gegaan en kwamen we tot de conclusie dat het er niet tussen door kon. Maar hoe is hij er dan ingekomen?

Heb klokkengieterij Eijsbouts gebeld en kreeg daar de directeur aan de lijn en hij kon mij alles vertellen over het klokje van de Joseph.

Er moet een stijl gedemonteerd worden anders gaat het niet lukken . De toren is in 2000 gerestaureerd door Pronk (handtekening staat in de toren met de datum ) maar zo goed dat we nu de aansluiting niet konden vinden. We gaan het vragen aan vader Pronk of hij het weet en anders gaan we nog een keer kijken. Dit hebben we gedaan en hij is zo goed gerestaureerd dat dit niet is te achterhalen. Bij verder onderzoek stuiten we op het volgende probleem: ook bij de Laurentius zou er een stijl uit de toren gehaald worden om hem daar weer in te hangen. De klok van de Joseph is iets groter dan de ijzeren klok ( deze is stuk) van Laurentius en past er wel in. Er kan alleen niet worden geluid omdat de ruimte te krap is.

We hebben dan ook het besluit genomen om de verhuizing niet door te zetten hoe jammer het ook is, zie onderstaand bericht van de klokkengieter.

“Wat uit het archief van Eijsbouts naar boven kwam was dat het klokje een copy is van een klokje uit 1863 met de letters TEK MARE  ?  en AVE MARIA er op. Gegoten bij de klokkengieterij Petit en Edelbrock in Gescher  Noordrijn – Westfalen in 1913. De kerk en de toren waren klaar in 1910.

In 1943 is de klok weggehaald door de Duitse bezetters. In 1946 – al direct na de oorlog – is er een kopie van die klok bij Eijsbouts gegoten en opnieuw geplaatst.”

Nu deze gegevens bekend zijn is het wel een klokje met een historische waarde voor ons als kerkgemeenschap en de stad Alkmaar en we moeten het doen met deze wetenschap. De vraag is straks aan de nieuwe eigenaren of ze hem nog eens op gezette tijden willen luiden, bijvoorbeeld op 4 mei om half 8 in de avond of in de nacht van 31 december op 1 januari.

Groet Jos Olbers

Meer nieuws

Livestream Eucharistieviering op zondag 3 juli

De vieringen kunt u (ook) volgen via www.kerkdienstgemist.nl. Kies voor […]

30 jun

Ochtendgebed van donderag 30 juni

Op donderdag 30 juni wordt het ochtendgebed weer gebeden. Ochtendgebed […]

30 jun

Nieuwsbrief 14 van 24 juni 2022 is verschenen

Nieuwsbrief 14 van 24 juni 2022 is verschenen is verschenen. Veel […]

24 jun

24 juni 1572: Martelaren van Alkmaar sterven marteldood

Overgenomen van Facebookpagina Regionaal Archief Vandaag is het precies 450 […]

24 jun

Het Mirakel juli, augustus en september 2022 is verschenen

Het Mirakel voor de maanden juli, augustus en september 2022 […]

22 jun

Nieuwsbrief 13 van 11 juni 2022 is verschenen

Nieuwsbrief 13 van 11 juni 2022 is verschenen is verschenen. Veel […]

11 jun

Terugblik Kaaskoppenstad: “Kaarsje opsteken”

Zaterdag 4 juni was ik in de kerk, een van […]

6 jun