Pels-orgel

Met regelmaat wordt het orgel bespeeld, niet alleen tijdens de vieringen maar ook als orgelconcert. Op de pagina Muziek in de Laurentius ziet u wanneer het volgende orgelconcert is.

Restauratie en verplaatsing Pels-orgel   Medio december 2015 gaf het bestuur van de Stichting Alkmaarse Cuyperskerk de opdracht voor de restauratie en verplaatsing van het Pels-orgel aan de Orgelbouwer Adema Kerkorgelbouw BV te Hillegom. Op 14 januari 2016 werd met de werkzaamheden gestart. Op 9 september 2016 vond de oplevering plaats en kon het orgel feestelijk in gebruik genomen worden.

Een belangrijke reden voor de verplaatsing is de unieke klank van het orgel. Het orgel telt 2.458 pijpen gemaakt van zink, tin of hout en zelfs van koper, 37 registers, drie handklavieren en een voetklavier. Het instrument is tot stand gekomen in een periode waarin men zich (na de romantische orgels) weer ging baseren op een barokke orgelklank. Wel met behoud van enkele romantische orgelkenmerken, zoals een zwelkast en het voix celeste-register. Hierbij worden zoveel mogelijk instrumenten van een symfonieorkest nagebootst zoals violen, trompetten, bazuinen, hoorns, klarinetten en hobo’s. Al deze kenmerken bezit het Pels-orgel. Daarom is het een goede vertegenwoordiger van de zogenaamde ‘orgelbeweging’. “Alkmaar is weer een orgelmonument rijker. Het orgel heeft een verrassende metamorfose ondergaan, waardoor het zijn luister heeft teruggekregen, niet alleen door de plaatsing op de oorspronkelijke plek op het balkon boven de hoofdingang, maar ook en vooral door de enorme klankverbetering. Het Pels-orgel heeft nu tevens een Adema-signatuur. De tongwerken klinken warm en ronkend, het orgel heeft meer kracht gekregen, maar ook de zachte registers geven het orgel een orkestraal karakter.

Het orgel vormt in deze situatie een prachtige aanvulling op het rijke arsenaal aan 16e t/m 19e-eeuwse orgels in de stad. Op dit instrument kan het 20e– en 21e-eeuwse orgelrepertoire overtuigend tot klinken worden gebracht. Alkmaar is als orgelstad nu echt compleet.” aldus orgelkenner Jan Zwart in het blad “De Orgelvriend”.

Nieuwsbrief