Open kerk

De kerk is met regelmaat open voor gebed, voor bezinning, en voor bezichtiging. Er is altijd wel iemand aan het werk aan wie u iets kunt vragen.
Op de vrijdagen van april tot november, tijdens de Kaasmarktperiode, zijn er vrijwilligers speciaal voor de bezoekers aanwezig die eventuele vragen kunnen beantwoorden, en zo nodig de rust in de kerk proberen te bewaren. Er worden veel museale artikelen tentoongesteld. Er is met regelmaat een organist aan het spelen op het orgel boven op de koorzolder.

Heilig Bloedaltaar

Het Heilig Bloedaltaar is in 1906 gebouwd ter ere van het ‘’miraculeuze bloedwonder van de stadt Alcmaer’’. De Haagse architect J.H. Tonnaer heeft het altaar ontworpen. Het altaar heeft fraai gepolychromeerd houtsnijwerk. Door de bouw van dit altaar verdween het St. Laurentiusaltaar dat daar vanaf 1861 gestaan had.

Pels-orgel

De orgelcommissie van de Stichting heeft zich beziggehouden met het vergaren van geld ten behoeve van de restauratie en verplaatsing van het Pels-orgel naar de koorzolder, zijn oorspronkelijke plek. In september 2016 is het orgel daadwerkelijk op de koorzolder geplaatst. Hier kunt u meer over het orgel lezen.

Kazuifel

De Laurentiuskerk is in het bezit van een kazuifel uit de 18de eeuw. Het gaat om een kazuifel van het z.g. vioolkistmodel, met een drager van wit damast, met kruismotieven – ingeweven in gouddraad – en met op de rug het “Alziend Oog” in stralen- en wolkenkrans; de verdere decoratie bestaat uit manden met bloemen, losse bloemen en bladwerk. Het kazuifel is vermoedelijk rond 1750 vervaardigd. Het moet daarom al gedragen zijn bij vieringen in de Laurentiusstatie of in de Matthiasstatie.

Naast het oude kazuifel zijn er ook veel oude vaandels te vinden in de kerk.

 

Nieuwsbrief